«تابناک با تو» - تا اسم ژلاتین شنیده میشود همه به یاد ژله و خواصی که برای استخوان سازی دارد میافتند. در حالی که تفاوت پودر ژله و پودر ژلاتین بسیار بوده و نمیتوان از پودر ژله به جای ژلاتین استفاده کرد. ژله حاوی کلسیم، آهن، سدیم و پتاسیم است..، اما پودر ژله آماده حاوی مقداری شکر، رنگ و اسانس خوراکی هستند و به همین دلیل در تهیه آنها باید دقت شود. اگر با پودر آماده، ژله درست میکنید به هیچ وجه به آن شکر اضافه نکنید. مصرف ژله برای کودکان زیر سه سال ممنوع است و افراد با سیستم ایمنی ضعیف یا مشکلات گوارشی حاد هم بهتر است در خوردن ژله احتیاط کنند. در ادامهی این مقاله به تفاوت پودر ژله و پودر ژلاتین میپردازیم و توضیح میدهیم که آیا میشه بجای پودر ژلاتین از پودر ژله استفاده کرد؟
پودر ژلاتین
ژلاتین به چسب استخوان معروف است. ژلاتین موجود در ژله ها، دردهای مفصلی را کاهش میدهد و به پیشگیری از پوکی استخوان کمک کند. کلاژن به طور مستقیم اثرات ضد التهاب داشته و روی بافت مفاصل اثر مستقیم دارد. با بررسی دریافت ژلاتین و تاثیر آن روی استخوان این نتیجه به دست آمد که ژلاتین میتواند تاثیرات متفاوتی روی چگالی استخوان و وزن بدن داشته باشد. این تاثیر بیشتر روی استخوان ران دیده شده است. گلایسین موجود در ژلاتین با افزایش اسید هیروکلوریک در معده به هضم و جذب مواد مغذی مورد نیاز کمک کند. سوپهای حاوی ژلاتین یکی از رژیمهای غذایی مهم برای افرادی است که مشکلات گوارشی دارند. همچنین ژلاتین التهاب روده افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر را با ایجاد یک لایه پوشاننده کاهش میدهد.
پودر ژله
در مواد اولیه پودر ژله از پودر ژلاتین استفاده شده است، اما ژله رنگ و طعم داشته و علاوه بر پودر ژلاتین از مواد دیگر نیز در تهیه پودر ژله استفاده میشود. ژله را میتوانید با آب میوه و یا پوره میوه تهیه کنید، اما ژلهای که با آب میوه تهیه شود صافتر و شفافتر است. اگر بخواهید داخل ژله میوه بریزید باید میوهها را ریز خرد کنید. تا زمانی که با قاشق ژله خورده میشود شکل خوبی داشته باشد یعنی ژل و میوه با هم در قاشق بیاید.
تفاوت پودر ژله و پودر ژلاتین
پودر ژلاتین ساده و بدون طعم و رنگ است در حالی که پودر ژله رنگ و طعم و مزه دارد. علاوه بر ویژگیهای ظاهری فرق پودر ژله و پودر ژلاتین کاربرد پودر ژلاتین و پودر ژله نیز با هم متفاوت است. به عنوان مثال درست کردن دسر با پودر ژلاتین رایج است. زیرا پودر ژلاتین حالت سفت کننده به دسر میدهد. در حالی که از پودر ژله برای درست کردن ژله استفاده میشود و در واقع مهمترین کاربرد پودر ژله درست کردن ژله است؛ لذا در اکثر موارد نمیتوان از پودر ژله به جای ژلاتین استفاده کرد.
طرز تهیه پاستیل با پودر ژلاتین و پودر ژله
دیگر تفاوت پودر ژله و پودر ژلاتین در میزان سفت کنندگی آنها است. برای مثال ژلاتین پاستیل از پوست و استخوان حیوانات مختلف مانند گاو و حتی ماهی تهیه میشود، اما طرز تهیه پاستیل با پودر ژلاتین و پودر ژله متفاوت است. پاستیل از ژلاتینهای با قدرت بیشتر تهیه میشود و به همین دلیل حالت جویدنی و سفت دارد، اما ژلاتین ژله درجه متوسط دارد و برای همین شلتر است. برای اینکه پاستیلی که ژلاتین در آن استفاده شده، ارزش غذایی مطلوبی داشته باشد لازم است این ژلاتین به روش صحیح از استخوان گاو استخراج شود که یکی از بهترین روشهای استخراج ژلاتین از استخوان گاو، روش آنزیمی است. علاوه بر تفاوت پودر ژله و پودر ژلاتین که ذکر شد میتوان به یک فرق پودر ژله و پودر ژلاتین اشاره کرد و آن این است که دسر با پودر ژلاتین شفافتر و براقتر از دسر با پودر ژله است.
طرز تهیه ژله با پودر ژلاتین و پودر ژله
دسر با پودر ژلاتین بسیار متنوع است که یکی از آنها طرز تهیه ژله با پودر ژلاتین است. ژله یکی از رایجترین و آسانترین دسرها است که علاوه بر طعم عالی و همه پسند خواص بسیاری از جمله برای استحکام استخوانها دارد. از آن جا که پودر ژله آماده دارای رنگ و اسانس هستند، طرز تهیه ژله با پودر ژلاتین در منزل توصیه میشود. طرز تهیه ژله با پودر ژلاتین و پودر ژله به هر دو روش امکان پذیر است. طرز تهیه ژله با پودر ژله آسانتر بوده و تنها با افزودن یک لیوان آب گرم و یک لیوان آب سرد به پودر ژله میتوان ژله درست کرد. طرز تهیه ژله با پودر ژلاتین نیز آسان بوده و به راحتی در منزل میتوان با پودر ژلاتین ژله درست کرد. این ژله در هر طعم و رنگ قابل تهیه میباشد و حتی میتوان ژله بدون اسانس درست کرد. مواد لازم برای طرز تهیه ژله با پودر ژلاتین، ۱ لیوان آب میوه، ۱ قاشق غذاخوری پودر ژلاتین و شکر به میزان لازم است. برای طرز تهیه ژله با پودر ژلاتین، ابتدا پودر ژلاتین را به روش بن ماری در یک و نیم قاضق غذاخوری آب جوش حل کنید.
برای حل کردن پودر ژلاتین در آب میتوانید از مایکروفر نیز استفاده کنید. سپس آب میوه و ژلاتین را مخلوط کنید و آن را از صافی رد کنید تا اگر ژلاتین حل نشده یا تکههای میوه در آن است جدا شود. آکنون آن را در قابلمه بریزید و به مدت ۵-۶ ساعت در یخچال قرار دهید تا کاملا سفت شود. در صورت تمایل میتوانید از اسانس و رنگ خوراکی در ژله استفاده کنید. همچنین طرز تهیه ژله با پودر ژلاتین و شیر نیز امکان پذیر است. کافی است برای طرز تهیه ژله با پودر ژلاتین و شیر به جای آب از شیر یا حتی شربت استفاده کنید.
منبع: ایران کوک